İletişim

Diyafram Hastalıkları

Diyafram nedir? Diyafram ne işe yarar?

 

Diyafram kası göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alıp bu iki boşluğu ayıran kastır. Temel görevi kasıldığı zaman göğüs boşluğu hacmini büyütüp nefes almamızı sağlar. En önemli solunum kasıdır.

 

Diyaframın hastalıkları nelerdir?

 

Diyaframın en sık görülen hastalıkları

  • diyafram felci,
  • diyafram fıtıklarıdır ve
  • diyafram yırtıklarıdır.

Diyafram tümörleri çok çok nadirdir.

 

Diyafram hastalıkları belirtileri nelerdir?

 

Diyafram temel solunum kası olduğundan diyafram hastalıklarından en sık nefes darlığı görülür. Bunun yanında üst karın ve göğüs alt bölgesinde ağrı şikayeti de olabilir.

  

Diyafram felci nedir? Diyafram felci nasıl tedavi edilir?

 

Diyaframın en sık görülen hastalığı, diyaframa giden sinirin tam veya kısmi felci nedeniyle diyafram kasının fonksiyonunu yapamaması, yukarıya doğru gevşek bir pozisyonda durmasıdır. Bu hastalıklarda diyafram kasının bir tarafı çalışmadığından hem hastanın nefes almasına olan katkısı kaybolacağından hem de yükselen diyafram akciğere baskı yapıp iyi havalanmasını engelleyeceğinden hastada nefes darlığı şikâyeti olur. Diyaframın felç olması-yükselmesi söz konusu olduğunda, hastanın şikâyeti (nefes darlığı) var ise ve hayatını zorlaştırıyor ise cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat ile diyafram kası eski pozisyonuna getirilmekte ve hastanın nefes darlığı da düzelmektedir. Günümüzde diyafram ameliyatları da endoskopik yöntem ile yapılabilmekte ve hastanın çok daha az ağrı olup çok daha kolay iyileşebilmektedir.

 

Diyafram fıtığı nedir?

 

Diyaframda gerek travmalar sonrası gerek ise bazen doğumsal olarak fıtıklar olabilir.  Karın içi basıncı göğüs içi basınçtan daha yüksek olduğundan bu hastalıkta, karın içi organları göğüs içine  doğru kayar. Buna bağlı hastada nefes darlığı, solunum yetmezliği, ağrı  meydana gelir. Doğumsal fıtıklar erken zamanlarda belirtiler verip farkedilebileceği (bokdalek hernisi)  gibi bazı doğumsal fıtıklar ileri yaşlarda ortaya çıkabilir (Morgagni hernisi).  Künt veya delici-kesici alet ile yaralanmalar sonrası da diyafram delindiğinde, açıklığın büyüklüğüne göre erken veya geç dönemde diyafram fıtıkları görülebilir.

Bir diğer diyafram fıtığı da halk arasında mide fıtığı da denilen, yemek borusunun geçtiği diyaframdaki deliğin, zamanla genişleyerek midenin göğüs içine doğru çıkmasıdır (Hiatus hernisi)

Diyafram fıtıklarının cerrahi tedavisi, fıtığın yerine, yeni mi kronik bir fıtık mı olduğuna bağlı olarak, açık ve bazen de kapalı yöntem ile yapılabilir. Yaklaşım olarak da göğüs boşluğundan veya karın boşluğundan yaklaşım yöntemi seçilebilir.

 


Subscribe
Bildir
guest
0 Soru
Inline Feedbacks
View all comments
Sohbete Başla
1
Scan the code
Randevu işlemlerinizi Whatsapp üzerinden bildirebilirsiniz.